Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Sogn lørdag 05.01.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i områder med fersk fokksnø. Våte løssnøskred kan løses ut bratte heng under mildværsgrensa

Skredfarevurdering

Snødekket vil begynne å tørke opp og fryse til i høyden. Det ventes at det nå stort sett er vanskelig å løse ut skred i siste dagers fokksnø. Enkelte bratte heng hvor mildværet ikke har tatt tak kan være unntaket, og er begrenset til de høyestliggende områdene og toppene. Vær obs på små lommer av fersk fokksnø i leheng mot S og Ø, som kan ligge på glatt skare.

Vedvarende svake lag har nå vært gjennom sykluser med mildvær og gjenfrysing, og der de ikke er brutt ned antas det at de er vanskelig å påvirke. Tilstanden er likevel usikker høyt til fjells, vær forsiktig der snødekket går fra tykt til tynt.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 5. januar 2019

Snødekket er preget av mye vær og mildvær. Snødekket har begynt å tørke ut, men ny varme er på vei fredag. Vindutsatte områder er gjerne avblåst eller har lite snø med skare. I terrengformasjoner som samler snø og leheng mot Ø-S er det mer snø. I skogen må snøen forventes å være våt/fuktig. I høyden mye vindpåvirket snø og fokksnø av ulik hardhet, nå dandert med varierende grad av skare der kuldegradene gjør comeback.

Det er tidligere observert svake lag med nedsnødd rim og kantkorn i regionen. Utbredelsen og tilstanden er usikker etter flere mildvær, og det har vært fuktig til bunns opp til ca 1100 moh.

Fredag morgen er mildværet på vei i følge med NV kuling i fjellet.

Fjellvær

Fredag 4. januar 2019

15 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra nordvest. -4 °C til 2 °C på 1400 moh. Skyet. Mest nedbør i vest

Lørdag 5. januar 2019

1-3 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra nordvest, endring til bris fra nordvest om formiddagen. -3 °C til 0 °C på 1400 moh. Skyet. Litt synkende snøgrense utover dagen (1000-1200 m)

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS